Thursday, July 28, 2011

resepi kuih raya

ohh resepi ohh resepi oii !

hahaha !
penat aq salin resepi kuih TART NENAS & ALMOND LONDON ! ahkir y abis gek . sakit tangan ahh . biase la , dh lame x pegang pen . teruk tol . :P

mak dak aq ni ahh , nk sgt resepi kuih tu ! aq tolong la dia . panjang kowt cara2 kuih tu semua .
nk tengok x . mane tahu kowg de yg nk buat kuih tart nenas n almond london ! kn ? sat..


ALMOND LONDON

Bahan-bahan ( anggaran 140 biji )

  • 250 gm butter
  • 9 oz / 2 1/2 cawan tepung gandum ( 250 gm )
  • 1 oz / 1/2 cawan nestum ( 50 gm ) ( di kisar halus )
  • 3 oz / 1 cawan tepung jagung ( 100 gm )
  • 4 oz / 1 cawan gula aising ( 100 gm )
  • 1 biji kuning telor
  • Badam biji di panggang secukupnya
  • Badam cincang untuk hiasan
  • Coklat masakan secukupnya
  • Mangkuk kertas/ paper cup - warna hitam yang paling sesuai
  • Sedikit minyak jagung

Cara-cara

  1. Pukul butter bersama gula hingga sebati. Kemudian masukkan kuning telor dan pukul lagi sehingga rata.
  2. Masukkan nestum, tepung jagung dan juga tepung gandum. Uli sehingga menjadi doh yang lembut dan tak melekat di tangan.
  3. Ambik sedikit doh, isi badam dan bentukan bujur atau bulat..mengikut citarasa sendiri..
  4. Bakar pada suhu 180'C selama 20 minit atau sehingga masak..sejukan.
  5. Masak coklat masakan, masukkan sedikit minyak jagung anggaran 2 sudu makan..untuk mengilat kan coklat tu..kaedah double boiler..( dalam periok bawah isi air letak tin atau apa2 untuk lapik bagi meletak periok yang berisi coklat masakan tadi..)
  6. Apabila coklat dah cair sepenuhnya celupkan biskut sebiji - biji.
  7. Isi dalam paper cup dan tabur badam cincang.
  8. Biarkan coklat membeku dahulu pada suhu bilik kemudian masukkan kedalam bekas kedap udara..siap
TART NENAS
Bahan-bahan:
1 cawan butter (nak sedap gunalah buttercup,
walaupun mahal tapi sedap)
1/2 cawan gula
telur 1 biji
esen vanilla
tepung jagung (ikut lembut)aku tak penah sukat,
tapi yg pastinya tepung jagung mesti lebih dari tepung gandum)
tepung gandum(jangan banyak)
Jem Nenas
Nenas (di parut)
gula (masak hingga agak kering air dia...)
dalam 2-3 jam
Cara Menyediakan:
1. Pukul butter ngan gula.
2.masukkan esen vanilla.
3.kemudian masukkan sebiji telur
4.Kemudian masukkan lah tepung.
ikut lembut.doh biar lembut takpe.senang nak tekan
5. bila dah tekan guna acuan tart tu..
letakkan lah jem nenas ditengah-tengah gulung le..
6. Dah siap sapukan telur kuning diatas....
7. Bakar lah dalam 20 minit 160 darjah
 
SEMOGA BERJAYA ! :D

No comments: